Bergschenhoek – Een grote partij handdoeken uit Pakistan. Met die deklading probeerden de vier verdachten die vandaag voor de rechtbank Amsterdam terechtstonden, de invoer in Nederland van een partij heroïne te verdoezelen. Ook worden zij verdacht van het medeplegen van voorbereidingshandelingen daarvoor. Volgens het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) was sprake van een ‘nauwe en bewuste onderlinge samenwerking’. De verdachten zijn twee mannen van 48 en 54 jaar die woonachtig zijn in Rotterdam, een 27-jarige man met woonplaats Bergschenhoek en een 51-jarige man uit Rijswijk. 

Het OM eiste vandaag als volgt: tegen de 27-jarige verdachte 8 jaar en 6 maanden. Ook werd een ontnemingsvordering tegen hem aangekondigd. Het OM eiste tegen de 54-jarige Rotterdammer 8 jaar 9 maanden en verbeurdverklaring van 18.000 euro. Zijn 48-jarige stadsgenoot hoorde 6 jaar en 8 maanden tegen zich eisen en een verbeurdverklaring van 9.990 euro. De man uit Rijswijk moet als het aan het OM ligt volgens de strafeis 8 jaar en 9 maanden de gevangenis in. 705 euro is in zijn geval verbeurd verklaard.

Ingreep Engelse Douane
Op 2 september 2019 volgt een observatieteam van de politie de 54-jarige verdachte wanneer hij met zijn vrachtwagen naar de haven van Antwerpen rijdt en een oplegger met container ophaalt. Met het observatieteam in zijn kielzog rijdt hij weer de Nederlandse grens over. Kort daarvoor heeft de Nederlandse politie van de Belgische autoriteiten informatie ontvangen dat deze specifieke container in Engeland is gecontroleerd. De Douane aldaar trof 1297 kilo heroïne aan in de container in dozen met handdoeken. In de Engelse media wordt deze recordvangst breed uitgemeten en ook in Nederlandse media is er aandacht voor. De Engelse Douane haalt de heroïne eruit en plaatst zes grammen terug en geeft de container weer vrij.

Loods
De bestemming van de container is oorspronkelijk Schiphol, maar opvallend is dat de Rotterdammer met de vrachtwagen, oplegger met container anders dan dus op de vrachtbrief prijkt naar het adres van een loods in Bergschenhoek rijdt. De loods is van een bedrijf in grondwerkzaamheden. Een van beide officieren van justitie vandaag op zitting: “Niet het meest aangewezen bedrijf om een grote partij handdoeken uit Pakistan te ontvangen.”

De politie observeert hoe aan het eind van de ochtend van 2 september de vrachtwagen met oplegger parkeert op het terrein van de loods en de verdachten er geleidelijk aan samenkomen. Iets na het middaguur grijpt een arrestatieteam in en arresteert de twee Rotterdammers en Rijswijker. Twee van hen worden tijdens het uithalen van de heroïne op heterdaad aangehouden. Er zijn dan al enkele pallets uit de container gehaald. Ook treft de politie een opengesneden getapet (dummy)pakketje aan evenals het teruggeplaatste monster. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft dan al gerapporteerd dat het inderdaad heroïne betreft.

De loodseigenaar blijkt al eind augustus door de 27-jarige verdachte te zijn gevraagd om gebruikmaking van een heftruck en de loods.

Encryptietelefoons
Bij de aanhouding van twee van de verdachten zijn Sky ECC encryptietelefoons aangetroffen met sim-kaartjes die nagenoeg gelijktijdig zijn geactiveerd en speciaal voor dit drugstransport bestemd lijken te zijn. Ook bij de verdachte uit Bergschenhoek is een encryptietoestel aangetroffen. Dergelijke mobieltjes zijn er enkel om afgeschermd van de autoriteiten te communiceren en veelal in gebruik in het criminele circuit. Bij de 48-jarige Rotterdammer heeft de politie een shopper met daarin transportzegels aangetroffen, waarvan het nummer op een zegel correspondeert met dat op het transportzegel dat in Engeland bij de container met heroïne is aangetroffen. Elk transportzegel heeft echter een uniek nummer, waaruit blijkt dat het zegel dat bij verdachte is aangetroffen vervalst is. Ook zijn er mailwisselingen over transporten tussen verdachten onderling onderschept door de politie.

Hoewel de 27-jarige verdachte niet bij het uithalen van de heroïne was, achten de officieren van justitie bewezen dat ook hij wetenschap en betrokkenheid had bij de invoer van de harddrug. Uit op zijn iPhone aangetroffen foto’s van chats via een encryptietelefoon over diverse transporten, is zijn betrokkenheid bij meerdere transporten gebleken. Daarover diende kennelijk afgeschermd gecommuniceerd te worden. Ook is bij hem een andere iPhone aangetroffen en in beslaggenomen met daarop de Sky-app (PGP) om afgeschermd te communiceren. Ook is een foto van het terrein van de loods aangetroffen evenals een woordenlijstje met termen als ‘coke’, ‘zwijgrecht’ en de naam van een van zijn medeverdachten evenals die van ‘zijn voorkeursadvocaat’, kennelijk al voorsorterend op zijn eventuele aanhouding. De foto blijkt vlak voor de aankomst van de container op 2 september nog te zijn geopend.

Grote hoeveelheid heroïne
Uiteindelijk is slechts 6 gram heroïne ingevoerd. “Maar dat is natuurlijk niet de hoeveelheid waar de verdachten op rekenden”, aldus de officieren van justitie vandaag ter zitting. “Het OM meent dat de strafwaardigheid moet worden gerelateerd aan de hoeveelheid van 1297 kilo heroïne. Gezien het feit dat een vrachtwagen, loods, encryptietelefoons en valse transportzegels nodig waren, neemt het OM aan dat verdachten wetenschap droegen dat het om een zeer grote hoeveelheid zou gaan.  Als de Engelse politie niet had ingegrepen, was 1297 kilo heroïne ingevoerd. Ook de voorbereidingshandelingen waren gericht op een grote hoeveelheid.”

Bij doorzoekingen van de huizen van de verdachten en dat in Delft van de vriendin van een van de verdachten zijn grote hoeveelheden geld (duizenden euro’s) en soft- en harddrugs aangetroffen en inbeslaggenomen.  Bij één verdachte werden bovendien valse bankbiljetten van 500 euro aangetroffen waarop het watermerk ontbreekt. Het OM meent dat ten aanzien van twee verdachten sprake is van een witwasverdenking daar geen legale herkomst voor het geld is gevonden.

De 54-jarige en 51-jarige verdachten zijn eerder veroordeeld voor Opiumdelicten en de 27-jarige verdachte is eerder in 2019 betrokken geweest in een strafzaak waarin een xtc-lab is aangetroffen in zijn bedrijf. “Zij moesten, meer dan een gemiddelde ander, weten waarmee zij zich inlieten”, aldus het OM op zitting vandaag. “Kennelijk was dat geen reden om de criminaliteit de rug toe te keren. Dat rekent het OM ze zeer aan.”

Keiharde ondermijnende criminaliteit
De kilo’s heroïne (en cocaïne) stromen de havens van Antwerpen en Rotterdam binnen. De handel in harddrugs brengt niet enkel een kettingreactie teweeg in de dagelijks criminaliteit, maar is ook de oorsprong van veel vormen van keiharde ondermijnende criminaliteit. Vuurwapengeweld, afpersing en bedreigingen komen vaak voor. Niet vreemd daar een gram heroïne op straat 20 tot 40 euro oplevert . De partij van 1297 kilo had een straatwaarde van tussen de 25 en 50 miljoen euro.

Heroïne is een zeer gevaarlijke drug, heel verslavend waarbij een overdosis snel op de loer ligt. Als de heroïne niet was onderschept, hadden de verdachten bijgedragen aan het drugsprobleem met alle ellende van dien, terwijl ze daar zelf ongetwijfeld veel aan zouden verdienen. Het OM vindt dat onwenselijk en is de mening toegedaan dat forse strafeisen tegen het viertal gepast zijn.

Uitspraak
De rechtbank doet op 5 maart uitspraak.