81 inwoners in Lansingerland besmet met Coronavirus

Dit artikel zal dagelijks aangevuld worden met de laatste informatie van het RIVM. Hierbij houden wij u op de hoogte van de laatste cijfers in Nederland en gemeente Lansingerland.


Lansingerland –  Het aantal positieve geteste personen voor het COVID-19 virus in Lansingerland staat momenteel op 81 inwoners uit Lansingerland. 

Het aantal besmette personen in Nederland loopt flink op, het aantal staat sinds de laatste update ( 5 april, om 14:00 uur) op 17.851 besmette personen op Corona. Sinds de update staat de teller voor geteste inwoners in Lansingerland op 81 personen welke positief zijn getest op het Coronavirus. Inmiddels zijn er 1.766 personen in Nederland overleden als gevolg van het virus.

Verpleeghuizen dicht voor bezoekers

De verpleeghuizen sluiten hun deuren voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de zorg. Dat zei minister Hugo de Jonge. Het geldt ook voor kleinschalige woonvormen in ouderenzorg.

Testen

Huisartsen testen niet iedereen meer die mogelijk COVID-19 heeft. Als mensen klachten hebben die op COVID-19 wijzen, moeten ze thuis blijven totdat ze minstens 24 uur geen klachten hebben. De (huis)arts zal bepalen of iemand met klachten getest moet worden. Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juist behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze COVID-19 hebben. De huisarts volgt hierin de richtlijn van het RIVM.

Ik denk dat ik het nieuwe coronavirus heb. Wat moet ik doen?

Voor iedereen geldt:

 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Dit zijn milde klachten. Mijd sociaal contact. Beperk bezoek aan kwetsbare personen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (koorts > 38 graden Celsius en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt.

Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Dan kun je anderen niet meer besmetten.

Wie worden bedoeld met kwetsbare personen, of mensen met een zwakke gezondheid?

Kwetsbare personen of mensen met een zwakke gezondheid zijn mensen van 70 jaar en ouder en mensen die een van deze aandoeningen hebben:

 • afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
 • chronische hartaandoeningen;
 • diabetes mellitus (suikerziekte);
 • ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
 • verminderde weerstand tegen infecties:
  • door medicatie voor auto-immuunziekten,
  • na orgaantransplantatie,
  • bij hematologische aandoeningen (bloedziekten),
  • bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is,
  • bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
 • een hiv humaan immunodeficientievirus -infectie in overleg met de behandelaar.
Kan ik mezelf testen met sneltesten?

Het RIVM is op de hoogte van het feit dat er Corona-zelftests worden aangeboden. Deze testen zijn geen zelftesten, maar sneltesten die niet bedoeld zijn voor thuisgebruik. Ze zijn bedoeld voor professioneel gebruik. Alleen geaccrediteerde laboratoria zoals die van het RIVM gebruiken testen die kunnen vaststellen of het coronavirus aanwezig is bij een patiënt. De aangeboden sneltesten laten, via een andere methode, zien of iemand recent (een week of meer geleden) in aanraking is geweest met het virus. Deze sneltesten kunnen echter niet bepalen of iemand op het moment van testen het virus bij zich draagt en of diegene op dat moment besmettelijk is. Gebruikers kunnen onnodig ongerust raken of ze worden juist ten onrechte gerustgesteld.

Ook de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd heeft hier een bericht over naar buiten gebracht. Testen die thuis gebruikt kunnen worden om na te gaan of je het coronavirus bij je draagt zijn verboden als ze niet eerst beoordeeld zijn door een aangemelde instantie.

Ik ben huisgenoot van iemand die ziek is. Wat moet ik doen?

Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Dit zijn milde klachten. Mijd sociaal contact. Beperk bezoek aan kwetsbare personen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (koorts > 38 graden Celsius en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig heeft.

Wat zijn milde verkoudheidsklachten?

Milde verkoudheidsklachten zijn: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en lichte hoest en verhoging tot 38,0 graden Celsius.

Mogen kinderen nog buitenspelen met anderen?

Uit de gegevens die nu bekend zijn, lijken kinderen weinig bij te dragen aan de verspreiding van het coronavirus. Kinderen kunnen prima met anderen spelen als ze géén klachten hebben zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoest. Maar vermijd grote groepen.

Zijn kinderen een speciale risicogroep voor het nieuwe coronavirus?

Op dit moment krijgen kinderen bijna nooit klachten van het nieuwe coronavirus. Kinderen zijn dus geen speciale risicogroep. Kinderen vormen ook geen grote besmettingshaard voor de ziekte.

Kan ik nog boodschappen doen?

Als je geen klachten hebt zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten, kun je gewoon boodschappen gaan doen. Als je tenminste 1,5 meter afstand houdt tot anderen, is de kans klein dat anderen je kunnen besmetten met COVID-19 of dat jij anderen besmet.

Kan ik nog de hond uitlaten?

Als je geen klachten hebt zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten, kun je gewoon je hond uitlaten. Als je tenminste 1,5 meter afstand houdt tot anderen, is de kans klein dat anderen je kunnen besmetten met COVID-19 of dat jij anderen besmet.

Gemeente Lansingerland

Koningsdag en bevrijdingsfestival Lansingerland AFGELAST

Door de ontstane situatie met het coronavirus was lange tijd onduidelijk of de nationale feestdagen in april en mei wel door konden gaan. Door de huidige ontwikkelingen hebben gemeente Lansingerland in samenspraak met de Oranjecomités Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs besloten om Koningsdag en het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Lansingerland af te gelasten. 

Burgemeester Pieter van de Stadt: “Wij betreuren het zeer dat we deze mooie feesten de komende periode niet kunnen vieren met elkaar. Samen met de Oranjecomités onderzoeken we hoe we op een later moment een gedenkwaardige invulling kunnen geven aan 75 jaar bevrijding.”

Op passende manier gedenken

Op dit moment is het vooralsnog voor iedereen onduidelijk wat de effecten van de maatregelen zijn om het coronavirus in te dammen maar naar verwachting is de impact op de samenleving groot. Ook in het belang van de vrijwilligers die wij in staat willen stellen om hun werkzaamheden goed uit te voeren, nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Samen met de Oranjecomités en talloze lokale ondernemers die betrokken zijn bij de organisatie van deze feesten kijken we naar een alternatieve datum om op een later moment 75 jaar vrijheid te vieren.

Voor dodenherdenking op 4 mei geldt dat de gemeente onderzoekt hoe we hier op gepaste wijze en met het opvolgen van de maatregelen invulling aan kunnen geven.

Videoboodschap burgemeester Van de Stadt

Pieter van de Stadt: “We houden vol tot eind april of zo lang als noodzakelijk is.” (Donderdag 2 april)

“Ik zie op straat dat eenieder ontzettend zijn best doet om zich aan de maatregelen te houden. Ik zie de winkeliers zorgen dat we kunnen blijven winkelen. We moeten het samen doen beste inwoners van Lansingerland. En we kunnen het ook samen doen. We houden vol tot eind april of zo lang als noodzakelijk is.”

Een speciale boodschap van burgemeester Pieter van de Stadt aan alle inwoners van Lansingerland. (Vrijdag 20 maart)

Beste inwoners van Lansingerland

Burgemeester Pieter van de Stadt:
Het coronavirus in Nederland raakt ons allemaal. In heel Nederland zijn maatregelen genomen tegen de verspreiding van het virus. Deze maatregelen hebben gevolgen voor ons allemaal. Ik realiseer mij dat er een groot beroep op u wordt gedaan. En ook op uw naasten. Mijn waardering gaat uit naar iedereen die zich massaal inzet in Lansingerland om het virus te bestrijden. Van jong tot oud. Samen zetten we ons dagelijks in om het virus in te dammen. Ik wens de mensen die door het virus getroffen zijn sterkte en een spoedig herstel.

Samenwerken in onzekere tijden

Tegelijkertijd krijg ik ook signalen dat maatregelen in de gemeente niet overal opgevolgd worden. Ik verzoek u met klem om de huidige situatie serieus te nemen. De maatregelen zijn nodig om het virus te bestrijden. We kunnen het virus alleen maar bestrijden als iedereen zich inzet. Volg de maatregelen die opgelegd zijn vanuit de Rijksoverheid en het RIVM. Dit betekent: was uw handen regelmatig, houd afstand van elkaar (1,5m) en blijf zo veel mogelijk thuis. Vermijd sociaal contact, ook als u elkaar buiten ontmoet. Volg ook daar de regels. Vermijd grote groepen en houdt afstand. Dit geldt ook voor het winkelcentrum. Neem de huidige maatregelen daarom serieus en bespreek met uw kinderen (jong en oud) waarom dat zo belangrijk is. Voor uzelf, en zeker voor een ander.”

 

Noodverordening COVID-19

Op 17 maart 2020 heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, Ahmed Aboutaleb, de Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond afgekondigd.

Met deze noodverordening geeft de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond vorm aan de maatregelen vanuit de Rijksoverheid voor de regio. Zowel politie als de gemeenten (in naam van het lokale bestuur) kan organisatoren en ondernemers aanspreken op het niet naleven van de verordening.

De volledige tekst van de noodverordening vindt u hier.

Deze verordening is geldig op het grondgebied van de gemeenten die horen tot de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. Dit zijn: Rotterdam, Nissewaard, Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Ridderkerk, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne.

Dit vind je misschien ook leuk...

%d bloggers liken dit: