Berkel en Rodenrijs – Op donderdagochtend 27 augustus omstreeks 11:40 uur ontving de brandweer een melding over een sterke gaslucht op de Korhoen in Berkel en Rodenrijs.

Bij aankomst was er inderdaad een sterke gaslucht te ruiken en het vermoeden ging uit naar lekkage in een gaskast. Na onderzoek bleek er geen lekkage te zijn op de Korhoen, dit bleek op de Grutto te zijn.

Aan de Grutto bleek bij graafwerkzaamheden een gasleiding te zijn geraakt, de ter plaatse gekomen brandweerlieden hebben direct diverse metingen verricht waar uit bleek dat er een flinke hoeveelheid gas vrij kwam. Omdat het vrijwel windstil was en het gas bleef hangen is er besloten op te schalen en diverse woningen te ontruimen.

De hulpverlening werd al snel opgeschaald naar Grip 1 en meer dan 50 woningen werden ontruimd. Uit voorzorg werd ook een deel van de woonwijk afgesloten. Voor medewerkers van netbeheerder Stedin was het een lastige klus om de toevoer van het gas af te sluiten, waardoor de brandweer voor langere tijd ter plaatse bleef en er een commando unit ter plaatse werd gevraagd. In totaal werden er 66 woningen ontruimd, de bewoners konden zelf onderdak vinden waarvoor de veiligheidsregio geen onderdak hoefde te regelen.

Omstreeks 15:00 uur kwam het verlossende bericht dat de lekkage gedicht was en de bewoners weer terug konden keren naar hun woning. Op twee woningen na waren alle woningen weer voorzien van gas, de inwoners van de twee nog niet aangesloten woningen zijn hier verder over geïnformeerd.

Tijdens het incident zijn geen personen gewond geraakt.  Stedin zorgt voor herstel van de gasleiding, hoe lang dit precies gaat duren is niet bekend.