Lansingerland – Net als vorig jaar zet de gemeente Lansingerland cameratoezicht in tijdens de jaarwisseling. 

De camera’s filmen de eigendommen van de gemeente en houden op die manier extra toezicht op locaties waar we mogelijk (vuurwerk)vandalisme verwachten. De beelden worden live-uitgekeken en wanneer nodig worden boa’s, politie en/of beveiligers ter plaatse gestuurd.

De camera’s staan gericht op verschillende objecten op straat, niet op woningen, met als doel om gemeentelijke eigendommen te beschermen. In de week van 27 december worden de camera’s geplaatst. Ze zijn op 31 december en 1 januari actief (live uitgekeken). De beelden worden vervolgens 48 uur bewaard, zodat de politie ze kan gebruiken als er vernielingen hebben plaatsgevonden. Daarna worden de beelden gewist.

Waar staan de camera’s?
Op verschillende locaties in de gemeente staan één of meerdere camera’s. Het gaat om het centrum van Berkel en Rodenrijs, centrum van Bergschenhoek, centrum van Bleiswijk, Westpolderplein, Sterrenpark, Annie M.G. Schmidtpark nabij het Urban Sportspark en bij The Point aan de Groeneweg.

Wat betekent dit voor bewoners en voorbijgangers?
In de praktijk betekent het cameratoezicht dat u gefilmd kan worden, net zoals wanneer u een winkel inloopt waar ook beveiligingscamera’s hangen. Wanneer de getrainde ‘spotter’ (politie) op de beelden ziet dat er een dreiging is, worden er boa’s, politie of beveiligers naar de locatie gestuurd om poolshoogte te nemen. Bij brandstichting wordt direct de brandweer ingeschakeld. De camerabeelden hebben als doel het beveiligen van de objecten, niet het opsporen van individuen of groepen.

Overige maatregelen die de gemeente neemt
Naast een aantal preventieve maatregelen, zoals het afsluiten van containers en bouwwerkzaamheden laten opruimen of afsluiten, zet de gemeente in de centra ook extra beveiligers in tijdens de jaarwisseling tot 04.00 uur ‘s nachts. Dit is naast de extra politie en boa’s die actief in de gemeente zijn tijdens de jaarwisseling.